LV EN
LV EN

Skaniarmani.lv – jauna mājaslapa par bubynu

Tautas mūzikā jauns gads iesācies ar priecīgu ziņu – izveidota jauna mājaslapa par rāmja bungām jeb bubynu www.skaniarmani.lv. Tautas muzikantu biedrība ir realizējusi projektu “Iepazīsti un mācies spēlēt bubynu!” Tā ietvaros apzināti bubyna spēlētāji, izgatavotāji, un mājaslapā ikviens var mācīties spēlēt bubynu!

Tagad būs iespēja patstāvīgi apgūt bubyna spēli, sekojot video pamācībām. Mājaslapas apmeklētāji paši var izmēģināt, kā skan dažādu instrumentu salikums kopā ar bubynu (rāmja bungām), piemēram, bubyns un garmoška (ermoņikas), vai bubyns, vijole un garmoška. Projekta ietvaros ir apzināti gan bubyna spēles pratēji – individuālie muzikanti un muzikantu grupas, gan izgatavošanas meistari un instrumentu izgatavošanas tehnikas. Mājaslapa www.skaniarmani.lv tiek papildināta un uzlabota, tāpat joprojām gaidīsim bubyna muzikantus, kuri līdz šim vēl nav atsaukušies.

Ja agrāk bubynu iemācījās spēlēt ģimenē, tad mūsdienās bubyna spēle ir mērķtiecīgi jāsaglabā, īpaši tās vēsturiskajās formās. 2017. gadā bubyns (mazās bundziņas) tika iekļauts Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā kā saglabājama un tālāk nododama kultūras vērtība. Rāmja bungu (bubyna, bundzeņu, mozuo bubna (Latgalē), mazo bundziņu (Latgalē, Vidzemē), sietiņa (Kurzemē)) pielietojums dažādos tautas mūzikas grupu sastāvos šobrīd ir kļuvis daudz aktuālāks nekā pirms 10–20 gadiem, taču muzikantiem ir nepietiekamas zināšanas un prasmes instrumenta spēles tradicionālajā tehnikā un manierē, kā arī trūkst zināšanu par instrumenta iespējamo lietojumu citos, netradicionālajos muzicēšanas sastāvos.

Tautas muzikantu biedrība tautas mūzikas tradīcijas izpētei un popularizēšanai velta jau 16 gadus. Biedrības vadītāja Iveta Dukaļska tautas muzicēšanas un ar to saistīto tradīciju pētniecību veic jau kopš 2001. gada, kas ir pamats arī bakalaura, maģistra un doktora studijām. Savukārt, Zane Dukaļska, izmantojot privāto tautas mūzikas arhīva materiālus un veicot padziļinātu pētījumu, ir izstrādājusi maģistra darbu “Rāmja bungu bubyna tradīcija Latgalē”, uz to balstīta arī mājaslapā ievietotā informācija.

Projekta “Iepazīsti un mācies spēlēt bubynu” rezultātā izveidotajā mājaslapā www.skaniarmani.lv turpmāk Tautas muzikantu biedrība aktualizēs informāciju un apmācību iespējas digitālajā vidē gan bubyna (rāmja bungu) spēles prasmju apgūšanai, gan citu tautas mūzikas instrumentu un tradīciju dziļākai iepazīšanai, gan aicinot līdzdarboties meistarklasēs un tautas mūzikas pasākumos.

Projektu īstenoja Tautas muzikantu biedrība sadarbībā ar SIA “Media Runner” un individuālajiem instrumenta spēles pratējiem un instrumentu izgatavotājiem-meistariem, atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds, bet darbs pie mājaslapas www.skaniarmani.lv pilnveides turpināsies.

Sīkāka informācija par projektu un Tautas muzikantu biedrību: Iveta Dukaļska, tālr. 20019452, ivetadukalska@inbox.lv

Informāciju sagatavoja:
Maija Upeniece,
Tautas muzikantu biedrības pārstāve
Tālr. 29333245