LV EN
LV EN

9.-11. septembrī Preiļu novadā norisinājās Jauniešu Etnodienas 2022

No 9. līdz 11. septembrim Preiļu novadā norisinājās Jauniešu Etnodienas 2022, kopā pulcējot jauniešus no folkloras kopām un vietējos etnogrāfiskos ansambļus un tradicionālās kultūras lietpratējus. Jaunieši trīs dienu garumā piedalījās dažādās darbnīcās un meistarklasēs, bet ikviens interesents tika aicināts apmeklēt Etnodienu publiskos pasākumus ar meistarklašu jauniešu dalību.

Jauniešu Etnodienas jau tradicionāli rudenī pulcē jauniešus, kas interesējas vai vēlas padziļināt zināšanas par folkloru. Tā ir iespēja apgūt dažādas latviešu folklorā balstītas prasmes un iemaņas, īpaši pievēršoties muzicēšanai. Šogad meistarklases norisinājās Preiļu novada Riebiņos, Vecvārkavā un Aglonā. Šoreiz tika izcelta Dienvidlatgales tradicionālā kultūra un kultūras mantojums.

Pasākuma ietvaros Preiļu novadā trīs vakarus pēc kārtas notika arī publiskas norises, kas bez maksas bija pieejamas ikvienam interesentam. 9. septembrī plkst. 21.00 Riebiņu Kultūras namā notika danču vakars “Es ar sovu kristamōti”, savukārt 10. septembrī plkst. 20.00 ikviens tika aicināts pievienoties uz “Večerinku” ar kapelu “Augusti” Vecvārkavas pamatskolā. Meistarklašu noslēgumā 11. septembrī plkst. 15.30 Aglonas Kultūras namā norisinājās koncerts, kurā Etnodienu dalībnieki prezentēja apmeklētājiem, kas nodarbībās tapis.

Latvijas Nacionālā kultūras centra folkloras un tautas mūzikas eksperte Lauma Bērza uzsver: “Etnodienu mērķis ir tradicionālo kultūras vērtību popularizēšana mūsdienīgākā formā un plašākai auditorijai saprotamā izteiksmē. Katram pagastam un ciemam piemīt kaut  kas tikai viņam raksturīgs, tāpēc Etnodienas dod iespēju jauniešiem satikties ne tikai savā starpā, bet arī ar lokālo tradīciju mantiniekiem. Šādi tiek iepazīta citādība, kuras atspulgā skaidrāk redzēt sevi pašu un mūziku, ko tu spēlē.

Jauniešu Etnodienas 2022 organizēja Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Preiļu novadu.