LV EN
LV EN

Atskats uz Jauniešu Etnodienām 2022

9.–11. septembrī Preiļu novada Vārkavā, Riebiņos, Aglonā un Preiļos ap 50 jauniešu satikās Jauniešu Etnodienās 2022, lai kopīgi piedzīvotu vietējās tradīcijas un papildinātu savas prasmes tradicionālās mūzikas spēlē.

Piektdienas pēcpusdienā pēc Preiļu muižas parka un tā stāstu iepazīšanas jaunieši iedziļinājās Vārkavas puses dziesmās, lai uzzinātu, kas tām raksturīgs. Tam sekoja danči, kas, fokloras kopas “Ceiruleitis” ilggadējā dalībnieka un “Rūžupes veiru” vadītāja Maira Iesalnieka uzsākti, nepārtrūka līdz pusnaktij.

Sestdienas rīts sākās Vecvārkavas muižā ar Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas Tradicionālās mūzikas nodaļas jauniešu koncertu un nelielu prezentāciju par savu mācību iestādi. Nodarbības priekšpusdienā un pēcpusdienā bija veltītas ansambļa saspēles prasmju attīstībai. Dalībnieki divās grupās – pie Lienes Brences un Ievas Nīmanes – apguva melodijas un to aranžēšanu. Pievakarē Etnodienu dalībnieki tika negaidīti ierauti kāzu norisē: pie īstas kāzu godu saimnieces gatavota mielasta tika sēdināts jaunais pāris un visi kāzu viesi. Divi laimīgie, vīra vecāki un muzikants devās ceļā ar zirgu. Pārējie – ar autobusu, lai laicīgi kopā ar vietējām folkloras kopām paspētu sagatavot kāzu vārtus. Atgriežoties kāzu namā,Vārkavas sievas metās apdziedāt kāziniekus, kuri, pretī dziedāt nemācēdami, centās atpirkties ar naudu vai konfektēm. Vakars turpinājās ar dziesmām un dejām kopīgā večerinkā, kulmināciju sasniedzot mičošanā.

Svētdienas rītā Aglonas kultūras namā Etnodienu dalībniekus sagaidīja etnogrāfiskais ansamblis “Vabaļis”. Lekcija un meistarklase tika veltīta saļmu dziedāšanas tradīcijai, kas tik raksturīga Latgalei. Pēc latgalisko psalmu un antifonu dziedāšanas jaunieši viesojās Aglonas bazilikā uz svētdienas misi, kurā izskanēja arī aizlūgums par Etnodienām un to dalībniekiem.

Svētdienas pēcpusdiena pagāja gatavojoties noslēguma koncertam – tas izskanēja pilnā zālē, pulcējot vietējos interesentus, dalībnieku vecākus un pašvaldības pārstāvjus. Koncertā piedalījās arī mājinieki, etnogrāfiskais ansamblis “Jumaleņa”.

Jauniešu Etnodienas jau tradicionāli rudenī pulcē jauniešus, kas interesējas vai vēlas padziļināt zināšanas par folkloru, sniedzot iespēju apgūt dažādas latviešu folklorā balstītas prasmes un iemaņas, īpaši pievēršoties muzicēšanai. Jauniešu Etnodienas 2022 organizēja Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Preiļu novadu.