LV EN
LV EN

VIDEO: “SPĀKA LAB” semināri komunikācijas un novadpētniecības prasmju stiprināšanai

Janvāra beigās, 20. janvārī Daugavpilī un 27. janvārī Kārsavā, Latgales kultūras darbiniekus un nevalstisko organizāciju pārstāvjus aicina uz izglītojošiem semināriem komunikācijas un novadpētniecības prasmju stiprināšanai “SPĀKA LAB”. Katrā no semināriem būs iespēja dzirdēt trīs attiecīgās jomas praktiķu un profesionāļu stāstus, kā arī pasākumu otrajā daļā paredzētas diskusijas par tās pašas tēmas jautājumiem.

Piektdien, 20. janvārī, plkst. 15.00 Daugavpilī notiks pirmais seminārs “SPĀKA LAB. Prasmīga kultūras komunikācija: stāstīt par notikumu tā, lai uzzina sābru Juoņs un DELFI redaktors”, kurā kultūras darbiniekiem (kultūras namu, bibliotēku, muzeju un citu iestāžu) un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem būs iespēja stiprināt esošās un iegūt jaunas zināšanas komunikācijai par pašu veidotajiem pasākumiem, projektiem un organizāciju kā tādu gan digitālajā vidē, gan saziņā ar medijiem, kā arī par latgaliešu rakstu valodas iespēju izmantošanu publicitātē. Semināra lektori: digitālās satura mārketinga aģentūras “New Black” radošā direktore Vladislava Romanova, portāla DELFI galvenā redaktora vietnieks Jānis Bagātais un latgaliešu kultūras ziņu portāla lakuga.lv vadītāja Edīte Husare. Pasākuma otrajā daļā plkst. 18.00 notiks diskusija “Mūsdienu Latgale: laikmetīgā un (ne)saprastā?”, kurā kultūras, mediju un komunikācijas speciālisti diskutēs par mūsdienu Latgales pozicionējumu. Daugavpils semināra programma: https://ej.uz/SPAKA_LAB_Daugovpils.

Savukārt piektdien, 27. janvārī, plkst. 11.00 Kārsavā notiks seminārs “SPĀKA LAB. Prasmīga novadpētniecības stratēģija: kā atrast pasaules centru sovā sātā”, kurā būs iespēja paplašināt priekšstatus par vietu īpašo stāstu atrašanu, stratēģiju un popularizēšanu, kā arī par vietas identitātes veidošanos. Semināra lektori: domnīcas “Think Tank Creative Museum” vadītāja, izdevumu sērijas “Kārsavas stāsti” veidotāja Ineta Zelča Sīmansone, biedrības “Hronologeja” pārstāvji, Latgales vēstures stāstiem veltīto izdevumu autori vēsturnieks Kaspars Strods un literāte Ligija Purinaša, kā arī Vidzemes Augstskolas asociētais profesors, identitāšu pētnieks un TV raidījuma “Tas notika šeit” vietu stāstu atklājējs Gatis Krūmiņš. Pasākuma otrajā daļā plkst. 14.30 notiks diskusija “Vieta Latgalē: mainībā un (pie)robežā?”, kurā novadpētniecības, vietu identitātes, tūrisma un pašvaldības pārstāvji diskutēs par aspektiem, kas maina un ietekmē Latgales un tās vietu identitāti. Kārsavas semināra programma: https://ej.uz/SPAKA_LAB_Kuorsova.

Dažādām tēmām veltīti radošie semināri, kas virzīti Latgales reģiona kultūras dzīves organizētāju un nevalstisko organizāciju pārstāvju kapacitātes stiprināšanai, notiks jau trešo reizi. Šī gada radošo semināru koncepcijā “SPĀKA LAB” iekodēta gan vēlme stiprināt reģiona spējas kultūras nozarē, gan arī radošo laboratorija, kurā ar sarunām un diskusijām var rosināt jaunu ideju dzimšanu un mēģināšanu atrast ceļus to īstenošanai.

Semināru norisi atbalsta Latvijas Nacionālais kultūras centrs, bet tos rīko latgalīšu kulturys kusteiba “Volūda” un biedrība “New East”, sadarbojoties ar biedrību “Latgaļu sāta”, biedrību “Latgolys Producentu Grupa” un Ludzas novada pašvaldību.

Abi semināri notiks klātienē un interesentiem būs pieejami bez maksas. Semināru diskusiju daļām tiks nodrošināta arī tiešraide. Pieteikšanās Daugavpils semināram par komunikāciju vēlama līdz 18. janvārim TE, bet Kārsavas semināram par novadpētniecības stratēģiju līdz 25. janvārim TE. Gribētāji, atzīmējot vēlmi pieteikšanās anketā, var saņemt Latvijas Nacionālā kultūras centra apliecinājumu par piedalīšanos seminārā. Pasākumu rīkotāji gan lūdz ņem vērā, ka abos semināros vietu skaits ir ierobežots.