LV EN
LV EN

Aicinājums piedalīties projekta LIVIND atklāšanas vebinārā 2021.gada 29.novembrī

Knipelēšana. Seurasāri lietišķās mākslas gadatirgus. Foto: Roberts Šebloms

Vai tu esi iesaistīts dzīvā mantojuma ilgtspējīgā saglabāšanā?
Vai gribi uzzināt vairāk par to, kā mantojumu var izmantot reģiona attīstībā dažādos ilgtspējīgos veidos?
Pievienojies mūsu vebināram, lai uzzinātu vairāk par to, kā vari uzlabot savu darbu un daudzveidot savu sadarbības partneru loku ar LIVIND projekta palīdzību!

Esi laipni aicināts piedalīties LIVIND atklāšanas vebinārā 2021. gada 29. novembrī plkst. 14.00 – 17.00!

Ar šo vebināru aizsākam virkni tiešsaistes notikumu projektā ar nosaukumu LIVIND (Creative and living heritage as a resource for the Northern Dimension region). Šis projekts tiek uzsākts, lai stiprinātu nemateriālā kultūras mantojuma kā resursa lomu vietējo kopienu ilgtspējīgai attīstībai. Projekts ilgst no 2021. līdz 2023. gadam, apvienojot desmit Ziemeļeiropas valstis un Ziemeļu autonomos apgabalus, kā arī Sāmu zemi. Tas ir pirmais šāda aptvēruma sadarbības projekts Ziemeļeiropā dzīvā mantojuma jomā.

Ievada vebinārā uzzināsi vairāk par pašu LIVIND projektu, kā arī iepazīsities ar vairākiem piemēriem no Ziemeļu reģiona, kas demonstrē saikni starp dzīvo mantojumu un ilgtspējīgu attīstību. Darbnīcās varēsi izvēlēties tēmu, kas tevi interesē visvairāk, un dalīties pieredzē ar kolēģiem no sava reģiona. 2022. gadā sekos nākamie LIVIND projekta vebināri un darbnīcas.

Dalība vebinārā ir bezmaksas un pieejama ikvienam. Mēs aicinām piedalīties gan kultūras mantojuma meistarus, gan nevalstiskās organizācijas, muzeju  darbiniekus, bibliotekārus, skolotājus, pasniedzējus, pētniekus, pašvaldību un valsts iestāžu darbiniekus, māksliniekus un visus, kurus interesē nemateriālais kultūras mantojums! Mēs vēlamies savest kopā visdažādākos cilvēkus, kas katrs savā jomā un savā veidā darbojas ar kultūras mantojumu – ieskaitot tradicionālos amatus, zināšanas par dabu, mutvārdu tradīcijas, svētkus, tradicionālo virtuvi utt. 

Projekts LIVIND ir cieši saistīts ar Apvienoto Nāciju programmu “Ilgtspējīga attīstība 2030”, uzmanības centrā liekot dzīvo mantojumu un tā saglabāšanas metodes. Projekts ietver arī pētniecību, kas rezultēsies ar situācijas analīzi un ieteikumiem par to, kā labāk atbalstīt turpmāko darbu ar kultūras mantojumu. Projekta rezultāti būs pieejami visiem tiešsaistes platformā.

Piesakies līdz 23. novembrim un saņemsi saiti dalībai vebinārā! Vai seko vebināra norisei Facebook vietnē: https://fb.me/e/16OKEqNBT

Lūdzu, aizpildi šeit dalībnieka anketu!


LIVIND Atklāšanas vebināra programma

2021. gada 29. novembris
Plkst. 14:00 – 17:00

14:00–14:10Vebināra atklāšana – Lēna Marsio (Leena Marsio) un Elisa Krātari (Elisa Kraatari) Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, Somija
14:10–14:25Saikne starp dzīvo mantojumu un ilgtspējīgu attīstību – ko tas nozīmē? Pētnieka viedoklis (lektors tiks paziņots)
 Ieskats četros ilgtspējīgas attīstības aspektos un to saiknē ar dzīvo mantojumu
14:25–14:40​Ekoloģiskā ilgtspēja un zināšanas par dabu – Kristine Eibi Millere (Kirstine Eiby Møller), Grenlandes Nacionālais muzejs, Grenlande
14:40–14:55​Kultūras ilgtspēja un performatīvās mākslas – Annbjerga Līna (Annbjørg Lien), biedrība “Setesdalsfolk”, Agderas novada pašvaldība, Norvēģija
14:55–15:10​Ekonomiskā ilgtspēja un tradicionālo amatu mantojums – Eva Lēmeta (Eva Leemet), biedrība “Creative Estonia”, Igaunija
15:10–15:25Sociālā ilgtspēja un mantojums izglītībā – Amudena Tutkovska (Amudena​ Rutkowska), Kultūras mantojuma nacionālais institūts, Polija
15:25–15:35​Pārtraukums
15:35–16:30Darbnīcas
16:30–16:50Darbnīcu rezumējums
16:50–17:00Noslēgums


NB! Vebinārs notiek angļu valodā

Par LIVIND projektu īsumā:

Dalībvalstis un reģioni: Somija, Zviedrija, Norvēģija, Dānija, Islande, Ālandu salas, Grenlande, Fēru salas, Sāmu reģions, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija un Krievija.
No Latvijas projektā piedalās Latvijas Nacionālā kultūras padome un Latvijas Kultūras akadēmija (UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma politikas un tiesību katedra). Budžets – 254 000 EUR, no kuriem aptuveni 80% finansē Somijas Ārlietu ministrija no līdzekļiem, kas plānoti tam, lai stiprinātu sadarbību Baltijas jūras, Barenca jūras un Arktikas reģionos. Projektu finansē arī Somijas Kultūras mantojuma aģentūra un Ziemeļu dimensijas Kultūras partnerība. Partneru vidū ir arī Ziemeļu dimensijas institūts un Sāmu padome. Projektu vada Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, savukārt Somijas Izglītības un kultūras ministrija ir atbildīgā ministrija.

No Latvijas projektā kā partneri ir iesaistījušies Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Latvijas Kultūras akadēmija un Starpnozaru mākslas grupa “Serde”, kas ir viena no divām UNESCO akreditētajām NVO no visas Baltijas.

VAIRĀK INFORMĀCIJAS:

LIVIND projekta mājaslapa

Elisa Krātari, projekta koordinatore, Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, elisa.kraatari(at)museovirasto.fi
Lēna Marsio, vecākā padomniece, Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, leena.marsio(at)museovirasto.fi