LV EN
LV EN

Aicinām piedalīties LIVIND vebinārā “Dzīvais mantojums un sociālā ilgtspēja – labklājība un paaudžu sadarbība”

Aicinām piedalīties LIVIND vebinārā “Dzīvais mantojums un sociālā ilgtspēja – labklājība un paaudžu sadarbība” 2022. gada 19. septembrī plkst. 13:30 – 16:00!

Lai nemateriālo kultūras mantojumu varētu saglabāt no paaudzes paaudzē, svarīgi ir tas, ka cilvēkiem ir iespēja piedalīties šī dzīvā mantojuma norisēs. Tas, savukārt, palīdz stiprināt saikni starp dažādām paaudzēm un veicina sociālo saliedētību. Piemēram, tradicionālās dejas vai stāstniecība cilvēkiem ļauj satikties un sarunāties, kas veicina gan viņu fizisko, gan garīgo veselību. Kā vairāk popularizēt dzīvā mantojuma pozitīvo ietekmi uz sabiedrību un tās veselību? Kā veicināt to, ka dzīvā mantojuma norisēs var iesaistīties pēc iespējas vairāk interesentu? Kā dzīvais mantojums var veicināt savstarpējo dialogu un mieru? Kādas iespējas sniedz digitalizācija dzīvā mantojuma saglabāšanai un stiprāku saišu veidošanai kopienā un ārpus tās?

Vebinārā “Dzīvais mantojums un sociālā ilgtspēja – labklājība un paaudžu sadarbība būs iespēja dzirdēt pētnieku viedokli un pieredzes stāstus no dažādām LIVIND projekta dalībvalstīm.

Darbnīcā, kas sekos 20. septembrī (plkst. 13:30 – 16:00), varēs izvēlēties tēmu, kas interesē, un dalīties pieredzē ar kolēģiem no sava reģiona. Darbnīcu dalībnieku skaits ir ierobežots, tādēļ, ja vēlies tajā piedalīties, piesakies tūlīt.

Reģistrējies līdz 15. septembrim šeit un saņemsi saiti dalībai vebinārā!

Dalība vebinārā un darbnīcā ir bezmaksas un pieejama ikvienam. Mēs aicinām piedalīties gan kultūras mantojuma meistarus, gan nevalstiskās organizācijas, muzej darbiniekus, bibliotekārus, skolotājus, pasniedzējus, pētniekus, pašvaldību un valsts iestāžu darbiniekus, māksliniekus un visus, kurus interesē nemateriālais kultūras mantojums!

Vebināru un darbnīcu rīko Somijas Kultūras mantojuma aģentūra sadarbībā ar LIVIND projekta partneriem. Vebināra valoda – angļu.

Šis būs jau ceturtais vebinārs starptautisko tiešsaistes notikumu sērijā. 2021. gada 29. novembrī notika pirmais – atklāšanas vebinārs, kam 2022. gada 27. aprīlī sekoja vebinārs par vietējo ekonomiku un nākotnes tirgu un 25. maijā vebinārs par dzīvo mantojumu un ekoloģisko ilgtspēju. Projekts, kas apvieno desmit Ziemeļeiropas valstis un Ziemeļu autonomos apgabalus, kā arī Sāmu zemi, ar nosaukumu LIVIND (Creative and living heritage as a resource for the Northern Dimension region) tika uzsākts 2021. gadā, lai stiprinātu nemateriālā kultūras mantojuma kā resursa lomu vietējo kopienu ilgtspējīgai attīstībai. Projekts ilgst no 2021. līdz 2023. gadam, un tas ir pirmais šāda aptvēruma sadarbības projekts Ziemeļeiropā dzīvā mantojuma jomā. Projekts LIVIND ir cieši saistīts ar Apvienoto Nāciju programmu “Ilgtspējīga attīstība 2030”, uzmanības centrā liekot dzīvo mantojumu un tā saglabāšanas metodes. Projekts ietver arī pētniecību, kas rezultēsies ar situācijas analīzi un ieteikumiem par to, kā labāk atbalstīt turpmāko darbu ar kultūras mantojumu. Projekta rezultāti būs pieejami visiem tiešsaistes platformā.

LIVIND vebināra programma
Dzīvais mantojums un sociālā ilgtspēja – labklājība un paaudžu sadarbība
2022. gada 19. septembris
Plkst. 13:30 – 16:00

13:30–13:40Vebināra atklāšana – Lēna Marsio (Leena Marsio) un Elisa Krātari (Elisa Kraatari) Somijas Kultūras mantojuma aģentūra (Somija)
13:40–14:00Ilgtspējīga nākotne – Aģentūra, līdzradīšana un labklājība, Paulīna Latvala-Harvilahti (Pauliina Lahtala-Harvilahti), Turku Universitāte (Somija)
14:00-14:10Komentāri, Elisa Krātari
14:10-14:50Nemateriālā kultūras mantojuma un sociālās ilgtspējas labās prakses piemēri
 *Augstākā izglītība un matniecība – tās ietekme uz tradicionālās amatniecības kopienām Igaunijā, Ave Matsina (Ave Matsin),Tartu Universitāte, Igaunijas amatniecības nodaļa (Igaunija)
*Dejas dzīvais mantojums un labklājība, Tūne Erliens Mirvolds (Tone Erlien Myrvold), Norvēģijas Tradicionālās mūzikas un dejas centrs (Norvēģija)
*Mutiskā mantojuma ilgtspējīga attīstība un digitalizācijas priekšrocības darbā ar minoritāšu valodā runājošu grupu, Konstace Akermana-Bostrema (Constanze Ackermann-Boström), Umeo Universitāte (Zviedrija)
14:50-15:00Jautājumi un diskusija
15:00–15:10​Pārtraukums
15:10–15:45Diskusijas mazās grupās
15:45–16:00Diskusiju rezumējums
16:00–16:10Noslēgums

LIVIND projekts īsumā

Dalībvalstis un reģioni: Somija, Zviedrija, Norvēģija, Dānija, Islande, Ālandu salas, Grenlande, Fēru salas, Sāmu reģions, Igaunija, Latvija, Lietuva un Polija. No Latvijas projektā piedalās Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Latvijas Kultūras akadēmija (UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma politikas un tiesību katedra). Budžets – 254 000 EUR, no kuriem aptuveni 80% finansē Somijas Ārlietu ministrija no līdzekļiem, kas plānoti tam, lai stiprinātu sadarbību Baltijas jūras, Barenca jūras un Arktikas reģionos. Projektu finansē arī Somijas Kultūras mantojuma aģentūra un Ziemeļu dimensijas Kultūras partnerība. Partneru vidū ir arī Ziemeļu dimensijas institūts un Sāmu padome. Projektu vada Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, savukārt Somijas Izglītības un kultūras ministrija ir atbildīgā ministrija.

Vairāk informācijas:
LIVIND projekta mājaslapa
Elisa Krātari, projekta koordinatore, Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, elisa.kraatari@museovirasto.fi
Lēna Marsio, vecākā padomniece, Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, leena.marsio@museovirasto.fi