LV EN
LV EN

Aicinām piedalīties LIVIND vebinārā “Dzīvais mantojums un labbūtība”

Aicinām piedalīties LIVIND vebinārā
Dzīvais mantojums un labbūtība

2023. gada 31. oktobrī plkst. 14.00-16.00

The contribution of cultural activities for people’s well-being has been studied well and results are convincing. Going to concerts or to theatre as a participant or self-expressive practices through e.g. singing in a choir, crafts, dancing, or joining drama method workshops can generate diverse positive effects on both physical and mental health. Many elements of living heritage are close to practices that have been studied for their advantages, and various traditions are in essence about improving people’s health and well-being.

Reģistrējies šeit un saņemsi saiti dalībai vebinārā.

Dalība vebinārā un darbnīcā ir bezmaksas un pieejama ikvienam. Mēs aicinām piedalīties gan kultūras mantojuma meistarus, gan nevalstiskās organizācijas, muzeju darbiniekus, bibliotekārus, skolotājus, pasniedzējus, pētniekus, pašvaldību un valsts iestāžu darbiniekus, māksliniekus un visus, kurus interesē nemateriālais kultūras mantojums!

Visu iepriekšējo vebināru ierakstus var meklēt šeit.

Vebināru un darbnīcu rīko Somijas Kultūras mantojuma aģentūra sadarbībā ar LIVIND projekta partneriem. Vebināra valoda – angļu.

Projekts, kas apvieno desmit Ziemeļeiropas valstis un Ziemeļu autonomos apgabalus, kā arī Sāmu zemi, ar nosaukumu LIVIND (Creative and living heritage as a resource for the Northern Dimension region) tika uzsākts 2021. gadā, lai stiprinātu nemateriālā kultūras mantojuma kā resursa lomu vietējo kopienu ilgtspējīgai attīstībai. Projekts ilgst no 2021. līdz 2023. gadam, un tas ir pirmais šāda aptvēruma sadarbības projekts Ziemeļeiropā dzīvā mantojuma jomā.

Projekts LIVIND ir cieši saistīts ar Apvienoto Nāciju programmu “Ilgtspējīga attīstība 2030”, uzmanības centrā liekot dzīvo mantojumu un tā saglabāšanas metodes. Projekts ietver arī pētniecību, kas rezultēsies ar situācijas analīzi un ieteikumiem par to, kā labāk atbalstīt turpmāko darbu ar kultūras mantojumu. Projekta rezultāti būs pieejami visiem tiešsaistes platformā.

LIVIND vebināra programma
Dzīvais mantojums un labbūtība

2023. gada 31. oktobris
Plkst. 14:00 – 16:00
14.00Vebināra atklāšana  
14.10  Dzīvā mantojuma ietekme uz labbūtību un veselību.Marita Strandena (Marit Stranden), Norvēģija
14.30  Veselību un labbūtību veicinošas etnobotānikas zināšanas un prakses. Vitalija Povilaitīte-Petri (Vitalija Povilaitite-Petri), Beļģija
14.45  Vitalitāte dziedāšanā.Luks van Kessels (Luc van Kessel), Somija/Nīderlande
14.55  Labbūtības pauze ar kori Ruamjai: “Elposim!”. Džeimijs Belmonte (Jaime Belmonte), Somija/Spānija
15.05  Darbnīca – diskusija grupās
15.40  Diskusiju rezumējums
16.00  Noslēgums     

Pasākums ir daļa no Eiropas kultūras mantojuma dienām, kuru 2023. gada tēma ir dzīvais mantojums.

LIVIND projekts īsumā

Dalībvalstis un reģioni: Somija, Zviedrija, Norvēģija, Dānija, Islande, Ālandu salas, Grenlande, Fēru salas, Sāmu reģions, Igaunija, Latvija, Lietuva un Polija. No Latvijas projektā piedalās Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Latvijas Kultūras akadēmija (UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma politikas un tiesību katedra). Budžets – 254 000 EUR, no kuriem aptuveni 80% finansē Somijas Ārlietu ministrija no līdzekļiem, kas plānoti tam, lai stiprinātu sadarbību Baltijas jūras, Barenca jūras un Arktikas reģionos. Projektu finansē arī Somijas Kultūras mantojuma aģentūra un Ziemeļu dimensijas Kultūras partnerība. Partneru vidū ir arī Ziemeļu dimensijas institūts un Sāmu padome. Projektu vada Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, savukārt Somijas Izglītības un kultūras ministrija ir atbildīgā ministrija.

Vairāk informācijas:
LIVIND projekta mājaslapa
Elisa Krātari, projekta koordinatore, Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, elisa.kraatari@museovirasto.fi
Lēna Marsio, vecākā padomniece, Somijas Kultūras mantojuma aģentūra, leena.marsio@museovirasto.fi




The contribution of cultural activities for people’s well-being has been studied well and results are convincing. Going to concerts or to theatre as a participant or self-expressive practices through e.g. singing in a choir, crafts, dancing, or joining drama method workshops can generate diverse positive effects on both physical and mental health. Many elements of living heritage are close to practices that have been studied for their advantages, and various traditions are in essence about improving people’s health and well-being.

In this workshop we focus on the connections between living heritage and well-being. We start from asking, to which extent the possibilities of living heritage have been recognized in studies on increasing well-being, and what more should be done. We invite short case examples on how practices of living heritage contribute to health and well-being and, finally, welcome you to interact and discuss this theme with others!

Programme 31 October
14 – 16 EET (13–15CET)
(All times in EET)

14.00 Opening
14.10 Roles of living heritage for well-being and health. Marit Stranden, Norwegian Resource Center for Arts and Health (NO)
14.30 Ethnobotanical knowledge and practices supporting health and well-being, Vitalija Povilaityte-Petri (BE)
14.45 Vitality in singing, Luc van Kessel (FI/NL)
14.55 A Break for Well-being with the choir Ruamjai: Let’s Breathe! Jaime Belmonte (FI/ES)15.05 Workshop – small group discussions in breakout rooms.
15.40 A look into results from the discussions.
16:00 Event closure.

This event is part of the European Heritage Days whose theme for year 2023 is living heritage!

Read more about our previous workshops or watch our webinars.
By the way, a new webinar on living heritage and sustainable development is coming up on 21 November (14-16 CET) – save the date!

Please, feel free to disseminate the message about Workshop on Living Heritage and Well-being in your networks!


The link to the event of Facebook: https://fb.me/e/GKPyA7VI