LV EN
LV EN

Mazsalacā skatāma lietišķās mākslas izstāde “Dubultcimdi”

No 2020. gada Latvijas Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā ir iekļauta rakstainu dubultcimdu darināšanas prasme Mazsalacā. Lai veicinātu šo cimdu adīšanas prasmju un tehnikas saglabāšanu, šovasar Mazsalaca aicināja pie sevis dubultcimdu adīšanas pratējus, lai veidotu kopīgu izstādi. Izstādē ar saviem darbiem piedalās dubultcimdu adītājas no Rīgas, Dobeles, Bauskas, Tiņģeres, kā arī Mazsalacas. Izstāde apskatāma līdz 2022. gada 26. augusta plkst. 15.00 Mazsalacas Kultūras centrā, Rūjienas ielā 1, Mazsalacā.

Dubultadījums – cimds ir noadīts rakstains gan iekšpusē, gan ārpusē – tikai ar pretējām krāsām. Šādu rakstaino dubulto cimdu adīšanas iniciatore un autore ir tautas daiļamata meistare Rasma Āboltiņa, kura šādu adīšanas veidu noskatījusies no Dienvidkurzemes adījumiem.

Kad 1982. gadā Rasmas Āboltiņas ģimene pārcēlās uz dzīvi Mazsalacā, viņa iestājās tautas lietišķās mākslas studijā “Mazsalaca” – tā sākās rakstainu dubultcimdu adīšanas laiks Mazsalacā, jo nekur citur cimdus tā neadīja. Rasmas paraugam sekoja tautas daiļamata meistare Ilga Vītola, kura arī iemācījās adīt rakstainus cimdus dubultadījumā. 2009. gada vasarā Mazsalacā notika meistardarbnīca “Cimdu adīšanas tradīciju saglabāšana”, bet 2010. gada vasarā Mazsalacā sāktais darbs turpinājās nometnē “3×3”. Tāpat meistare piedalījās Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotajos pasākumos “Tradicionālo prasmju skola” un “Satiec savu meistaru”. Brīvajos brīžos Rasma Āboltiņa brauca mācīt rakstaino rakstainu dubultcimdu adīšanas prasmi kaimiņu novadu interesentu grupām Valmierā, Smiltenē, Ogrē, Cēsu novada Vaives Amatu mājā, Staicelē, Naukšēnu novada Ķoņos, pašu novada pagastos – Ramatā, Sēļos u.c.

Kaut arī rakstainos dubultcimdus iemācījās adīt daudzas rokdarbnieces, šobrīd nav informācijas, cik adītāju šobrīd Latvijā ada rakstainos dubultcimdus. Mazsalacā rakstaino dubultcimdu adīšanas meistares pēctece ir Evija Nagle, kura turpina apmācīt citas adītājas. Studijas ietvaros šo prasmi pielieto tautas daiļamata meistares Ilga Vītola, Sarmīte Luste, Ilzīte Celmiņa, Māra Mistre, ada arī Rita Ertmane un Gunta Jēkabsone.

Rakstaino dubultcimdu darināšana ir prasme, ko uztur un nodod tālāk TLMS “Mazsalaca” adītājas un ko mazsalacieši uzskata par savu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību un svarīgu identitātes daļu. Ikviens interesents laikā līdz 26. augustam aicināts apmeklēt izstādi Mazsalacas kultūras centrā un iepazīt NKM sarakstā iekļauto vērtību.

Papildus informācija: Dace Jurka 29179179