LV EN
LV EN

Septembris – Kultūras mantojuma mēnesis Dienvidkurzemes novadā

Lai pievērstu uzmanību novada bagātīgajam un daudzveidīgajam kultūrvēsturiskajam mantojumam, tā saglabāšanai, izpētei un popularizēšanai, septembra mēnesis Dienvidkurzemes novadā pasludināts par Kultūras mantojuma mēnesi.

Visa septembra laikā novadā norisināsies dažādi pasākumi:

2. un 3. septembrī, Vecpils “Dižlāņu muižā” notiks Lielais Dienvidkurzemes novadpētnieku saiets, kurā varēs klausīties, mācīties, diskutēt, stāstīt, apmainīties idejām un pieredzēm, kā arī kopā atpūsties. Savukārt 2. septembrī Kazdangas Muzejā visas dienas garumā varēs apgūt senas amatu prasmes un iepazīt latvisko kulināro mantojumu.

8. septembrī Aizputē starpnozaru mākslas grupa “Serde” aicinās uz ikgadējo mākslas un amatniecības gadatirgu “Āboļošana”, kura ietvaros norisināsies Kultūras Akadēmijas pētnieku un mācībspēku lekcijas par kultūras mantojuma saglabāšanas un uzturēšanas aktualitātēm Latvijā un pasaulē. Bet Aizputes bibliotēkā būs tikšanās ar novadpētnieci Mirdzu Birznieci, kurai nupat iznākušas grāmatas: “Imantam Ziedonim pa pēdām” un “Ar Liepāju saistītie”.

15. septembrī Aizputes novadpētniecības muzejā visi laipni gaidīti uz visaptverošu izstādi par Dienvidkurzemē atrodamiem otētiem jeb apgleznotiem sadzīves priekšmetiem, kā arī izsmeļošu lekciju par veiktajiem pētījumiem šajā jomā.  Visa mēneša garumā šeit notiks arī dažādas meistarklases un lekcijas, kas saistītas ar projektu “Kopīgo un atšķirīgo meklējot. Otēti sadzīves priekšmeti”, kuru šovasar muzejs realizēja, sadarbojoties ar novada tautas tradīciju un folkloras centru, muzejiem un senlietu krātuvēm.

16. septembrī Bārtā notiks “Lejaskurzemes daudzbalsības daudzinājums” ar lekcijām, praktiskām nodarbībām un sadziedāšanos. Dienas noslēgumā, sadarbojoties ar Dienvidkurzemes novada Tūrisma centru, tiks dancots un dziedāts lielākajā tūrisma festivālā Latvijā “Bārtas rudens 2023” atpūtas bāzē “Ods”;

20. septembrī Virgas muižā notiks diskusija par Dienvidkurzemes kultūras mantojuma saglabāšanas un turpināšanas iespējām.

22. septembrī visā novadā tiks svinēta Baltu vienības diena gan ar  ugunskuriem pilskalnos vai pagastu centros, gan izvērstākiem pasākumiem. Ik gadu ar plašu programmu aicina Bunkas tautas nams. Šoreiz muzicēs ne tikai folkloras kopas,  bet arī kā īpašais viesis gaidīta Katrīna Dimanta ar draugiem.29. septembrī kultūras mantojuma mēnesis noslēgsies ar krāšņu īpašo un dažādo novada kultūrtelpu satikšanos Grobiņā. Ap plkst. 18.00 pilskalnā būs Miķeļdienas rosība un kņada ar dziesmām, stāstiem un kulināro mantojumu, bet ap 19.30 ap Ālandes dīķi folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi, dziedot skaistākās dziesmas, pavadīs saulīti, lai godam aizsāktos klusais laiks līdz pat Mārtiņiem, kad tuvojas ziema ar savu prieku un  vasarā sarūpēto augļu baudīšanu.

Pasākumu programma vēl tiks papildināta. Lūgums sekot līdzi informācijai Dienvidkurzemes novada mājas lapā www.dkn.lv, Dienvidkurzemes kultūras un Dienvidkurzemes tradicionālās kultūrtelpas Facebook kontos.